Schampotvål

schampotvålar

Att använda schampotvål är varken svårare eller mer annorlunda än att använda ett konventionellt schampo men så mycket bättre för miljön och ditt hår och hårbotten. Om du tänker att allt som rengör egentligen är samma sak, vilket det mer eller mindre är, så kvarstår ditt enda val: bra eller dåligt rengöringsmedel. Valet är enkelt eller hur?

Har du aldrig testat schampotvål så har du en härlig tid framöver där ditt hår och hårbotten förhoppningsvis upplever bättre dagar. Det kan vara bra att vara beredd på att det tar lite tid att vänja sig vid känslan av att ha tvål i håret och även håret kan behöva bli rent av tvål några gånger och vänja sig. Såklart fungerar det prima för vissa med en gång. I många fall är den största omställningen psykisk och går ut på att vänja sig vid den kanske ovana tanken att ha tvål i håret.

Vad är skillnaden på en kroppstvål och en schampotvål?

Bra tvål kan du använda till allt men såklart passar vissa tvålar med särskilda ingredienser bättre för vissa ändamål. Men viktigt att poängtera att det är ingen grundskillnad på schampotvål och kroppstvål utan båda är tvål men kan innehålla olika oljor som passar åt olika ändamål.

Schampotvål är ej att förväxla med det som kallas schampokaka. Schampokaka har formen av en tvål men är ej en tvål utan består av syntetiska kemikalier hoppressade till puck. Såklart finns det olika sorters syntetiska tensider och absolut inte alla är dåliga, tvärtom, men att notera ej en hantverkstvål.

När man som tvålmakare tillverkar schampotvål söker man efter oljor som blir bra i håret, inte ger tung känsla och inte tenderar att lägga sig som ett tjockt lock på hårstrået. Sedan väljer man på att lägga överfettningen lite under vad man brukar eller att köra på oljor som även i höghalt ter sig bra i håret. Vissa oljor känns och blir alltså annorlunda i förtvålad form när du tvättar håret med dem eller bara tvättar kroppen. En av anledningarna till att vi verkligen rekommenderar alla att testa sig fram.

Mängden olja i tvålen spelar roll, så balansen mellan hur mycket tvålen är överfettad och hur mycket det är av varje olja i kommer påverka schampotvålens känsla i håret. Alltså kan en ren olivoljetvål te sig olika även om innehållet är desamma, överfettningen styr känslan här.

Favoritoljor och andra råvaror i schampotvål

Avokadolja – Ger lyster till håret och en silkeslen känsla. Tynger verkligen inte ner och passar egentligen alla hår men med en extra fördel för det tunnare håret

Olivolja – En vattendelare. Endel hyllar den i schampotvål eller multipurpose tvålar likt Aleppotvålen och andra tycker att den tynger ner. Om du testar en schampotvål med stor del olivolja och inte tycker den gör jobbet, ge inte upp utan välj en tvål med andra oljor.

Sheasmör – Superhärlig i schampotvål, speciellt för det vågiga och lockiga håret. Har du problem med hårbotten kan sheasmöret vara behjälpligt.

Ricinolja – En hårvårdande favorit. Innehåller antioxidander som påverkar hårsäckarna och hårbotten positivt. Ger styrka och glans åt håret. Tvåltekniskt ger den ett stabilt härligt lödder att tvaga sig med.

Nässelutdrag – Kan hjälpa vid eksem i hårbotten och ge fylligare hår. Balanserar hårbotten

Grönmynta – Stillar klåda och lindrar eksem

Rasullera – Ger en skön detox för håret och en mycket ren luftig känsla.

Vilken schampotvål ska jag välja?

Första gångs användaren – Malin i Ratan Nässla&Björk. En snäll och riktigt trevlig schampotvål. Löddrar generöst och snabbt, du behöver alltså inte gnugga länge för att få lödder. Ger volym även till tjocka hår. Nässlan lugnar obalans i hårbotten. Den är inte extremt fet vilket bidrar till att den ger en nytvättad känsla längre. Passar alla.

Det tunna håret – Tvåla&Tvaga Fantastisk. Ger en fuktboost och fantastisk glans. Har du problem med för fet eller för torr hårbotten kan denhär godingen också hjälpa. Tynger inte ner håret. Silkeslent lödder och uppiggande doft av mint. Passar till normalt/fett hår.

Det riktigt torra håret – Tvåla&Tvaga Magnifik. Lika fet i sin sammansättning som Fantastisk men överfettningen är sheasmör som återfuktar extra. Ger lockigt hår extra fukt och motverkar frissighet. Såklart som all naturtvål mild för hårbotten. Krämigt lödder och ljuvligt sötsyrlig doft av lime och korianderfrö. Sistnämnda eteriska olja är också extra vårande för hårbotten. Passar normalt/torrt hår.

En riktigt god schampotvål för alla – Ekendahls Rosmarin&Salvia. Riktigt god tvål som gör jobbet och har härliga fördelar. Rosmarin ger cirkulation som kan hjälpa hårtillväxten. Salvia balanserar hårbotten och motverkar mjäll.

Såklart löddrar du din schampotvål på hela kroppen med magiskt resultat, – våga använd din tvål!

Efter tvålen då? Det är skönt att använda ett balsam eller surskölj. Balsamet ger mjukhet och glans och sursköljen neutraliserar pH korrigeringen som uppstår av den basiska tvålen. Är tvålen rejält fet så blir denhär upplevelsen mildare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *