Olika tvåltillverkning metoder som skapar bra tvål

Vägen till en färdig tvål kan se lite olika ut och det är inte självklart vilken som ger den bästa tvålen.

Varmrörd tvål

Här kokas natriumhydroxidlösningen med oljorna vilket ger en färdig tvål direkt efter stelning. Inom tvåltillverkningsmetoden varmrörd finns det olika varianter och även den moderna konventionella industrin tillverkar sin tvål varmrörd. Antingen så kokar man tvålen och bara lägger i form, precis som med den kallrörda. Eller så finns varianter där man spjälkar ut det nyttiga fuktighetsbevarande glycerinet för att antigen sälja det eller tillsätta senare igen i tvålsmeten. Många stora även hantverkstvåls makerier köper in såkallad kärntvål av någon annan för att sedan riva, doftsätta och trycka ut sin tvål. Varmrörd tvål känns igen på sin chunky form eller formpressade form. Är också mer kompakta och stumma än dem kallrörda. 

Varmrörd traditionell tillverkning

Oljor och lut kokas i stora kittlar. Sedan saltas tvålen för att fälla ut glycerinet som oftast tillsätts på slutet igen.

Pressad varmrörd tvål

Tvål tillverkas enligt varmrörd traditionell metod och sedan rivs den färdiga tvålen för att blandas med doft och extra olja. Den nya tvålmassan förs under tryck genom tuber och stansas eller skärs ut i bitar. Processen kan göras många gånger, tripple milled soap är ett begrepp som då innebär att tvålen rivits och pressats tre gånger. Anledningen är att få upp en bättre lödder struktur och samtidigt en mer hållbar tvål.

Kallrördtvål

Den mest moderna tvåltillverkningsmetoden (härstammar från 1800talet) som också kräver minst maskiner och yta och samtidigt är den där det går att vara mest kreativ. Kallrörd menas att luten och oljorna mixas ihop utan att det tillsätts värme, även om det blir någon grad varmare när komponenterna möts. Oljan och luten mixas ihop ofta med mixerstav, överfettning tillsätts och eventuell doft och färg. Smeten hälls i form och steg två i förtvålningsprocessen sätter igång. Formen med tvålsmeten bör hållas varm minst 24h eller tills tvålen stelnat. När tvålen är stelnad har det blivit en duglig tvål men för att de sista molekylerna i bildandet av glycerin ska sättas och även för doftens skull bör tvålen lagras ca 14 dagar. Tvåla & Tvagas egentillverkade ekologiska tvålar är skapade med denna metod.

Hur känner du igen en kallrörd tvål?: Ingen gjutkant från stansmaskin. Om tvålen är marmorerad är den kallrörd, ingen annan tvålmetod skapar en så arbetsbar smet.

Vilken är då bäst? Det beror på tvålmakaren säger vi och ekologiska och med lika ingredienser finns det tvålar från båda metoderna. Men djungeln blir snårigare kring de varmrörda eftersom att metoden också används i den konventionella industrin och det kan vara generellt lite mer torra i sin känsla.