Tvål är en fantastisk produkt och helt oumbärlig för den moderna människans vardagsliv, tvålen gör oss rena och skänker en stund av vardagslyx. Men vad är då tvål och hur kan det vara så noga vilken tvål man väljer?

Vad är tvål

Tvål är ett ämne som i kemisk definition kallas anjonisk tensid som rengör genom att sänka ytspänningen på vattnet och lyfta bort smuts från ytan. Kemin eller kalla det magin som gör detta möjligt bygger på att tvålmolekylen har en del som är hydrofob(vatten avstötande) och en hydrofil(vattenlöslig). Den fettlösliga löser upp cellmembranet på smutsen och så vänder molekylsvansen på sig, kapslar in i det vi kallar löddet och smutset kan sköljas bort med vattnet.

Äkta ren tvål, både fast och flytande, skapas genom att olja/fett som består av fettsyror får blandas med en stark bas, i folkmun kallat lut. Denna process heter saponifiering eller förtvålning och skapar tvål och glycerin. I bra tvål finns det naturligt skapade glycerinet kvar och verkar återfuktande i tvålen. Tvålmakaren tillsätter även extra olja som ligger löst i tvålen, så kallad överfettning. Den oljan gör tvålen extra fet och härlig. Överfettningen kan variera i mängd och desto mer gör tvålen fetare men för mycket gör den mer benägen att härskna och dämpa löddret.

Tvål är inte ett skyddat namn eller begrepp och därför finns det mycket som säljs under benämningen tvål men som enligt Tvåla & Tvaga inte är en tvål.

Äkta tvål består alltid av förtvålade oljor och tvål skapad på detta vis kallas för naturtvål och om den är handgjord för hantverkstvål.

Motsatsen är en syntetiskt tillverkad tensid som är uttorkande, ytaggresiv och allergiframkallande. En stor del av de kontakteksem som människor får kommer från syntetiska tensider i låtsas tvålar. Det är mycket stor skillnad på bra och dålig tvål, välj bra och få en härlig upplevelse på köpet!

I den syntetiska tvålen, både fast och flytande, behöver man ofta tillsätta en rad kemikalier för att efterlikna det man får automatiskt i en naturtvål. Ämnen som gör att det löddrar mer, ämnen som gör att den känns silkig och ämnen som gör att doft och färg bibehålls. Egentligen är inte en lång INCI lista ett problem sålänge den är fylld med sådant som hör hemma i en tvål.