Tvål är en fantastisk produkt och helt oumbärlig för den moderna människans vardagsliv, tvålen gör oss rena och skänker en stund av vardagslyx. Men vad är då tvål och hur kan det vara så noga vilken tvål man väljer?

Vad är tvål

Tvål är ett ämne som i kemisk definition kallas anjonisk tensid som rengör genom att sänka ytspänningen på vattnet och lyfta bort smuts från ytan. Kemin eller kalla det magin som gör detta möjligt bygger på att tvålmolekylen har en del som är hydrofob(vatten avstötande) och en hydrofil(vattenlöslig). Den fettlösliga löser upp cellmembranet på smutsen och så vänder molekylsvansen på sig, kapslar in i det vi kallar löddet och smutset kan sköljas bort med vattnet.

Äkta ren tvål, både fast och flytande, skapas genom att olja/fett som består av fettsyror får blandas med en stark bas, i folkmun kallat lut. Denna process heter saponifiering eller förtvålning och skapar tvål och glycerin. I bra tvål finns det naturligt skapade glycerinet kvar och verkar återfuktande i tvålen. Tvålmakaren tillsätter även extra olja som ligger löst i tvålen, så kallad överfettning. Den oljan gör tvålen extra fet och härlig. Överfettningen kan variera i mängd och desto mer gör tvålen fetare men för mycket gör den mer benägen att härskna och dämpa löddret.

Tvål är inte ett skyddat namn eller begrepp och därför finns det mycket som säljs under benämningen tvål men som enligt Tvåla & Tvaga inte är en tvål.

Äkta tvål består alltid av förtvålade oljor och tvål skapad på detta vis kallas för naturtvål och om den är handgjord för hantverkstvål.

Motsatsen är en syntetiskt tillverkad tensid som är uttorkande, ytaggresiv och allergiframkallande. En stor del av de kontakteksem som människor får kommer från syntetiska tensider i låtsas tvålar. Det är mycket stor skillnad på bra och dålig tvål, välj bra och få en härlig upplevelse på köpet!

I den syntetiska tvålen, både fast och flytande, behöver man ofta tillsätta en rad kemikalier för att efterlikna det man får automatiskt i en naturtvål. Ämnen som gör att det löddrar mer, ämnen som gör att den känns silkig och ämnen som gör att doft och färg bibehålls. Egentligen är inte en lång INCI lista ett problem sålänge den är fylld med sådant som hör hemma i en tvål.


-Faktaruta glycerin

Inci namn: glycerin

Varför finns det i tvål: I hantverkstvål skapas det naturligt under förtvålningen, verkar fruktbringande och fuktgivande åt huden. I industriellt tillverkad tvål tillsätts glycerin i efterhand.

Först att reda ut; glycerin och glycerol är samma sak och är ett fuktighetsbindande ämne kemiskt sett en alkohol. Glycerin finns naturligt i vår hud och lite överallt i naturen även i liten mängd i oljor och fetter. I en kallrörd tvål skapas naturligt mellan 9-ca14% glycerin vid förtvålning som sedan ligger bundet i tvålen. I varmrörd tvåltillverkningsmetod fäller glycerinet ut sig av sig självt och tas tillvara på, i bra tvål tillsätts det igen och i en sämre används det åt annat. I tvåltillverkningsmetod där man pressar en redan förtvålad tvålmassa tillsätts glycerin tillsammans med doft och andra tillsatser innan tvålmassan går genom pressning.

Glycerin ingår i många kosmetiska produkter som krämer och makeup för att bibehålla fukt och ge rätt konsistens. Just glycerinet tillverkat genom förtvålning av oljor är extra åtråvärt och bra i kvalitén.


Varför välja äkta tvål?

För din hud – äkta tvål kommer inte att torka ut din hud, och innehåller inte heller onödiga tillsatser.

För miljön – en äkta tvål kan brytas ner i naturen och stör inte den biologiska mångfalden. Väljer du en fast tvål är den mer koncentrerad och oftast mer förpackningseffektiv.

Tvålens kemi – Ren magi

Tvål är kemiskt sett ett alkaliskt salt som skapas genom att en stark bas blandas med en eller flera fettsyror. Alkaliskt betyder basiskt. Vi tvåltillverkning används två olika baser, natriumhydroxid och kaliumhydroxid. När man använder natriumhydroxid blir tvålen fast och vid kaliumhydroxid blir tvålen mer som en gelé, vilket är det som används vid tillverkning av flytande tvål. Anledningen till att de två olika hydroxiderna skapar olika konsistens på tvål är att natrium är en hårdare metall än kalium.

Det kan låta skrämmande med starkt basiskt och frätande men inget av det finns kvar i tvålen. Fettet och luten omformateras till två nya ämnen, tvål och glycerin.

Vad är det då som händer när fettsyrorna möter basen?

Oljan och/eller fettet är en ester bestående av en triglycerid vilket betyder att det är tre fettsyremolekyler bundna till en glycerolmolekyl. Den hydrolyseras vid reaktionen och det bildas glycerin och fettsyra. Hydrolys är en kemiskprocess som innebär att en bindning av en molekyl bryts på samma gång som den reagerar med vatten. Till fettsyran då som är negativt laddad och bildar ett alkaliskt salt tillsammans med natrium eller kaliumjoner (beroende på vilken bas som använts). Tvål och glycerin blir till.

Olika oljor ger olika resultat

Oljor och fetter är som tvålmakarens färger på en palett, alla går att blanda med olika vackert resultat. För att sätta ihop ett bra tvålrecept kollar tvålmakaren på vilka fettsyror varje önskad olja innehåller och kan då skapa sig en uppfattning om hur den färdiga tvålen kommer att bli. Fettsyresammansättningen påverkar hårdheten på tvålen, hur tvålsmeten är att jobba med, hur löddret kommer att kännas och vilka hudvårdande egenskaper tvålen får. En stor del i konsten att kunna tvålmaka ligger i receptgörandet.

Förtvålningstal

Beroende på vilken fettsyresammansättning en olja har behövs olika mycket natriumhydroxid eller kaliumhydroxid för att om formatera oljan till tvål och glycerin.

Metoden att kunna räkna ut förtvålningstal är sedan 1800talet och i tvålsammanhang ny, innan går en sägen om ett härligt trick där man helt enkelt lade ett rått ägg i den hemmagjorda luten och om ägget flöt var luten stark nog till tvål. Tvåla & Tvaga rekommenderar att räkna med förtvålningstal vid tvåltillverkning.

Olika tvåltillverkning metoder som skapar bra tvål

Vägen till en färdig tvål kan se lite olika ut och det är inte självklart vilken som ger den bästa tvålen.

Varmrörd tvål

Här kokas natriumhydroxidlösningen med oljorna vilket ger en färdig tvål direkt efter stelning. Inom tvåltillverkningsmetoden varmrörd finns det olika varianter och även den moderna konventionella industrin tillverkar sin tvål varmrörd. Antingen så kokar man tvålen och bara lägger i form, precis som med den kallrörda. Eller så finns varianter där man spjälkar ut det nyttiga fuktighetsbevarande glycerinet för att antigen sälja det eller tillsätta senare igen i tvålsmeten. Många stora även hantverkstvåls makerier köper in såkallad kärntvål av någon annan för att sedan riva, doftsätta och trycka ut sin tvål. Varmrörd tvål känns igen på sin chunky form eller formpressade form. Är också mer kompakta och stumma än dem kallrörda. 

Varmrörd traditionell tillverkning

Oljor och lut kokas i stora kittlar. Sedan saltas tvålen för att fälla ut glycerinet som oftast tillsätts på slutet igen.

Pressad varmrörd tvål

Tvål tillverkas enligt varmrörd traditionell metod och sedan rivs den färdiga tvålen för att blandas med doft och extra olja. Den nya tvålmassan förs under tryck genom tuber och stansas eller skärs ut i bitar. Processen kan göras många gånger, tripple milled soap är ett begrepp som då innebär att tvålen rivits och pressats tre gånger. Anledningen är att få upp en bättre lödder struktur och samtidigt en mer hållbar tvål.

Kallrördtvål

Den mest moderna tvåltillverkningsmetoden (härstammar från 1800talet) som också kräver minst maskiner och yta och samtidigt är den där det går att vara mest kreativ. Kallrörd menas att luten och oljorna mixas ihop utan att det tillsätts värme, även om det blir någon grad varmare när komponenterna möts. Oljan och luten mixas ihop ofta med mixerstav, överfettning tillsätts och eventuell doft och färg. Smeten hälls i form och steg två i förtvålningsprocessen sätter igång. Formen med tvålsmeten bör hållas varm minst 24h eller tills tvålen stelnat. När tvålen är stelnad har det blivit en duglig tvål men för att de sista molekylerna i bildandet av glycerin ska sättas och även för doftens skull bör tvålen lagras ca 14 dagar. Tvåla & Tvagas egentillverkade ekologiska tvålar är skapade med denna metod.

Hur känner du igen en kallrörd tvål?: Ingen gjutkant från stansmaskin. Om tvålen är marmorerad är den kallrörd, ingen annan tvålmetod skapar en så arbetsbar smet.

Vilken är då bäst? Det beror på tvålmakaren säger vi och ekologiska och med lika ingredienser finns det tvålar från båda metoderna. Men djungeln blir snårigare kring de varmrörda eftersom att metoden också används i den konventionella industrin och det kan vara generellt lite mer torra i sin känsla.

 


-Faktaruta natriumhydroxid

INCI namn: sodium hydroxide

Kännetecken: starkt frätande bas lättlöslig i vatten. Kommer i pärlform.

Egenskap i tvål: Nyckelämne i tillverkning av fasttvål. Ingen tvål i den bemärkelsen äkta tvål menas kan bli till utan natriumhydroxid. Viktigt att nämna är att inget av det farliga frätande finns kvar i den färdiga tvålen.

NaOH är en bas som ger ifrån sig hydroxidjoner i vattenlösning. Ämnet är starkt frätande både i löst och olöst form. I tvåltillverkning används en lösning av natriumhydroxid i vatten. NaOH framställs genom en elektrolys då man leder ström genom en vattenlösning av koksalt varefter lösningen dunstas in till fast form för att sen renas med alkohol. Processen kallas klorakalimetoden. Den natriumhydroxiden Tvåla & Tvaga använder är framställd i labb på en kemtekniskfabrik i Tyskland. Det är viktigt som tvålmakare att säkerställa renheten på sin natriumhydroxid för att kunna få ett jämt och säkert resultat i tillverkning och en renhet på minst 99% rekommenderas.

För längesedan redan så tidigt som ca 3000f.kr tillverkade Egypterna starka baser mycket liknande natriumhydroxid och användes på samma vis. Soda, natriumkarbonat var vanligast och man utvann det genom beredning av askträ. Även idag kan man tillverka egen natirumhydroxid genom att låta vatten rinna sakta genom askatträ. Den natriumhydroxiden vi känner till idag såg sitt ljus först år 1755 då man lyckas utvinna natriumhydroxid ut natriumkarbonat. Innan dess gjorde man oftast ingen skillnad på de olika alkalierna och gjorde man det så var det kalilut som användes till såpa eller mineraliskt kali som blev bäst till fast tvål. Det är spännande att tänka på hur tvålen och såpan var förr och med stor sannolikhet satt känslan för hantverket i händerna och mängden av råvaror som behövdes var något man lärde sig av en mer erfaren. Innan dess

Samma NaOH som gjord i labb, bara mindre ren och kontrollerad går att utvinna ur förkolnat trä som vatten får rinna genom, det var så man framställde sin natirumhydroxidlösning förr.

Lut = natriumhydroxid, soda eller kaliumhydroxid löst i vatten.


Kaliumhydroxid

INCI namn: potassium hydroxide

Kännetäcken: starkt frätande bad lättlöslig i vatten. Kommer i form av flakes eller pärlor.

Egenskap i tvål: Skapar en såpa istället för fast tvål.

Pottaska är något som nämns ibland och heter egentligen kaliumkarbonat, är föregångaren till kaliumhydroxid och det som användes vid såpsjuderierna år 1600 och framåt för att tillverka såpa.

Anledningen till att natriumhydroxid och kaliumhydroxid skapar olika konstistens på det färdiga tvålämnet är att natrium är en hårdare metall än kalium.


Ph värde i tvål

Tvål är ett basiskt salt. Ph-värdet varierar mellan 8.5-10. Neutralt ph är 7 och hudens är omkring 5. Att tvålen är lätt basisk är inget som stör din hud sålänge den är en naturtvål, alltså har kvar sitt naturliga fuktighetsbevarande glycerin, och att den är överfettad. Överfettningen och glyceringen ger nämligen en snabb ph-korringering.

Men var ifrån kommer då det lätt basiska ph.värdet i tvålen och vad styr den? Oljan/fettet är inte vattenlösligt och har därför inget ph-värde men oljan/fettet består till största del av fettsyror som höres är syror så när tvålen och glycerinet skapas kan man säga att fettsyrorna tämjer, eller neutraliserar basen som har ett ph-värde runt 13 i sin rena form. Neutraliseringen sker underförtvålningen i hydrolysen där tvålen och glycerinet blir till.