Om tvål

Tvål är en fantastisk produkt och helt oumbärlig för den moderna människans vardagsliv, tvålen gör … läs mer här.

Allt tros ha haft sin början runt 3000 F.Kr. i Mesopotamien och det äldsta antagna såpreceptet … läs mer här.

Tvål är kemiskt sett ett alkaliskt salt som skapas genom att en stark bas blandas med en .. läs mer här.

Vägen till en färdig tvål kan se lite olika ut och det är inte självklart vilken … läs mer här.

Fast/hård dålig tvål kan vara sammansatt på olika vis. Antingen genom att en i grunden bra olja .. läs mer här.

För en tvättäkta tvålnörd finns såklart ord lite viktigare än andra, om du frågar oss på Tvåla&Tvaga. … läs mer här.

Vanliga frågor om tvål

En tvål som ligger i vatten är ingen glad tvål. Låt den alltid ligga på ett tvålfat med rejäla hål eller en absorberingsfunktion. Ett tips med kantiga tvålar är att ställa dem på högkant så att så liten yta som möjligt ligger mot fatet. Kallrörd tvål innehåller naturligt mer glycerin som är en fuktbindare. Det är det som gör att kallrörda tvålar lättare löser upp sig och kan kännas lite mjukare, samtidigt blir dem också alltid lite fetare på grund av glycerinet. En tvål som känns mjuk redan innan du börjat använda den kan tjäna på att lagras några veckor för att få den att bli fastare och mindre slemmig.

Ja, så länge det är en riktigt bra tvål. Bra tvål kommer inte torka ut eller störa huden. En riktigt mild tvål tvättar inte bort allt av hudens egna fett och blir på så vis skonsam. Tips! Vår egen Ren Oliv med Sheasmör är riktigt härlig vid ansiktstvätt.

Det betyder helt enkelt tvål på olivolja. När fettsyror blandas med lut skapas en förtvålad version av oljan.

Glycerin skapas naturlig i förtvålningsprocessen och ska alltid finnas i naturlig tvål, i dålig tvål tas det bort. Glycerinet är en fuktbindare och gör tvålen fetare och användaren gladare.

Ja, flera stycken. Dels vår egen Ren Oliv och Ren Oliv + Shea. Klassikerna Marseilletvål och Aleppotvål är också oparfymerade.

Den vanligaste myten om fast tvål. Svaret är både ja och nej, dålig tvål torkar ut medans bra tvål inte gör det. Självfallet hanterar Tvåla&Tvaga endast bra tvål.

Den riktiga vinnaren ur alla perspektiv är den fasta tvålen. Bra flytande tvål, likt den fasta kokas på vegetabiliska välgörande oljor, och är såklart lika god för huden. Dock måste en flytande produkt konserveras och det är något många är känsliga emot. Genom den fasta tvålen spar vi miljön på en plastförpackning och onödigt släp av vatten. Dessutom är den fasta tvålen mycket drygare, räcker oftast längre och är lite lyxigare att löddra med.

Living Naturallys shampoo tvålar är toppen till att rengöra både hår och hårbotten. Dom är perfekt fettbalanserade till hår och ger ingen konstig känsla efter tvätt. Aleppotvålen är också en favorit väl värd att prova, dessutom underbar till hela kroppen med. Att tvätta håret med bra naturlig tvål är toppen på många vis, din hårbotten mår fantastiskt och vår miljö slipper ännu en plastflaska. Våga prova!

Se tvål som en mulitprodukt och våga testa dig fram. Det är egentligen ingen skillnad på sådant vi kallar såpa, tvål, duschkräm eller schampo, – alla är skapta för att rengöra och återfetta. Huvudsaken är att tvålen är en naturlig tvål tillverkad på oljor och så länge den är det kan du använda den till i princip allt som ska rengöras. Ett hushåll skulle alltså klara sig på en enda tvål, snacka om miljövänligt! Tips! Tvättmedel: Riv tvål och lägg i tvättmaskinen för naturligt tvättmedel. Såpa: Riv en liten bit tvål och blanda i varmt eller kokande vatten, låt stå en stund, färdigt.

Flytande: Naturliga flytande tvålar är mycket milt konserverade och håller därför kortare. Räkna 1-2 år efter öppnad förpackning. Dofta, är doften intakt är tvålen okej.

Fast: 1-5år, eller mer. Fast tvål går toppen att bunkra, förvara gärna i skåp och garderob för en behaglig doftpspridning. En gammal fast tvål kan få gula prickar och dofta märkligt, det är ett tecken på att lösa fetter i tvålen börjat härskna. Det är trots detta inte farligt att använda tvålen.