Vad är dålig tvål?

Fast/hård dålig tvål kan vara sammansatt på olika vis. Antingen genom att en i grunden bra olja förtvålas enligt konstens regler, men att det naturligt skapade glycerinet tas bort. Tvålen blir då uttorkande och inte trevlig. Eller det mer vanliga och värre alternativet, syntetiska fettlösare sätts ihop till en fast klump. Ofta tillsätts en rad syntetiska kemikalier för att ge ”tvålen” rätt lödder, stabilisera doft och konservera. Sådant som inte behövs när man tillverkar naturlig tvål efter som att den är självlöddrande och stabil av sig själv.

Flytande dålig tvål består av syntetiska fettlösande kemikalier, ofta flera i blandning. De som används i flytande tvål är bevisat ytaggressiva på huden och allergiframkallande. Antagligen är de ämnena anledningen till att den moderna människan i stor utsträckning lider av kontakteksem och skadad känslig hud. Många ”tvålar” marknadsförs som återfuktande och innehåller säkert något återfuktande men när basen är en riktigt stark syntetisk tensid så förslår det inte riktigt. Det är ett faktum att det vi kallar dålig tvål torkar ut och stör hudens naturliga biom, och tyvärr har den dåliga i vissa avseenden dragit med den bra i fallet. Ofta hörs påståenden som,

– Jag behöver fuktkräm för tvål torkar ut.

– Jag kan inte duscha med tvål, det torkar ut så.

– Tvål i ansiktet? Det går ju inte!

All påståenden kopplas till den dåliga tvålen.

I äkta naturtvål tillsätts ju en överfettning, doft skapad av eteriska oljor eller parfym av hög kvalitet kanske leror för färg eller något färgämne. I dem sämre tvålarna tillsätts ofta en rad syntetiska kemiklaier för att fylla upp det som inte den

Syntetisk tensid att undvika:

SLS Natriumlauretsulfat (sodium laureth sulfate, SLS eller sodium lauryl ether sulfate, SLES), den vanligaste av flera möjliga tvättaktiva substanser, ytspänningsnedsättande ämnen och skumgivare i hårschampo och flytande tvål. Påvisat allergiframkallande och skapar direkt hudirritation.

Äkta tvål, låt oss kalla det snäll tensid, tillverkad på förtvålade oljor kan aldrig torka ut huden eller skada den på samma vis som en syntetisk tensid. Visst är valet enkelt?