Intervju med Smögens tvålbruk

Du har säkert inte missat de läckra skurna kallrörda tvålarna tillverkade på Smögen. Härliga dofter och såklart ekologiska råvaror, dessutom går 5kr per varje tvål till strandstädning av bohuskusten. Läs här för att lära känna Smögens tvålbruk lite mer.

Hej! Vem på Smögens tvålbruk pratar vi med? ”C.J. och Maria som driver Smögens Tvålbruk.”


Hur länge har ni tillverkat tvål? ”Vi har under lång tillverkat mycket av det vi själva använder. Vi odlar t.ex. mycket av vår egen mat och att göra egen tvål blev en del av vår självhushållande livsstil. För två år sedan började vi tillverka tvål till fler än oss själva.” 

Presentera Smögens tvålbruk för oss. ”Smögens Tvålbruk är ett familjeföretag där vi gör i stort sett allting själva. Alla våra tvålar innehåller tång. Tång har under lång tid använts för sina hudvårdande egenskaper. Just Smögen har en tradition, som går tillbaka till förra sekelskiftet, av att att ha badgäster på besök som gärna badade tångbad. Tången plockar vi själva i vikarna kring Smögen och blommorna vi använder i våra tvålar är till största delen plockade här på ön, de flesta i vår egen trädgård. Vi bestämde nästan genast när vi drog igång vårt tvålbruk att vi ville använda vårt företag för att ge tillbaka något till havet som vi lever så nära. Därför låter vi alltid fem kronor per såld tvål oavkortat gå till strandstädning av bohuskusten – att rena havet från plast. Vi har valt organisationen Pelagiska som samarbetspartner eftersom vi vet att de gör ett bra jobb på öar och skär i vår närhet.”


Tvålmakandet är ju ett otroligt fängslande hantverk, men vad fick er på fall?
”Kvalitén på hantverkstvål var absolut det som fick oss på fall, att tvål kan vara så mycket mer än vad vi en gång själva trodde. Vi brinner för att använda naturliga ingredienser och helst så lokalproducerade som möjligt. Huvudingrediensen i alla våra tvålar är t.ex. kravmärkt bohuslänsk rapsolja.”   


Vilken av era tvålar är roligaste att tillverka? ”Vi har otroligt roligt när vi gör tvål i samarbete med andra företag. Vi gjorde t.ex. 2021 en tvål – Rosor & Tång, till anrika Sigtunastiftelsens hotell där hotellet skickade oss rosenblad från sin rosenträdgård som vi sedan använde när vi sedan gjorde deras egen tvål. Vi har även ett samarbete med Smögens kafferosteri där vi tar tillvara på både kaffesump och använda kaffesäckar för att göra tvålen Tång & Kaffe.” 


Till någon som inte ännu testat era tvålar, vilken skulle du rekommendera? ”Det är svårt och välja men Tång & Vildros kanske, med sin härliga rosendoft är den lätt bli förtjust i men för den som är lite mer modig föreslår vi Tång & Granskott med en härlig doft av gran och dessutom toppad med riktiga granskott.”  


Favoritråvara? ”Där måste vi förstås svara tång! Tång är en fantastisk råvara som vi ser används mer och mer på olika sätt. I menyerna på finkrogarna, i växtnäring, i hudvårdsprodukter – ja tång är otroligt användbar.”


Vilken tvål kan ni inte vara utan?
”Det får nog bli tvålen Tång & Trädgård. Den innehåller både tång och ringblomsolja och är fantastisk för oss som arbetar mycket med våra händer i trädgården. Dessutom är den väldigt vacker med sin topping av ringblomsblad.”

Du hittar Smögens tvålbruks tvålar i Hagabutiken, önskar du beställa online maila butiken@tvalaochtvagas.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *