Tvåla & Tvagas tvålfabrikör och VD, Anna

-Hej Anna, VD och tvålmakare på T&T!
Du är tillbaka mer på plats och framför allt tillbaka i tvålmakeriet efter din mammaledighet, hur känns det?”Helt otroligt! Både så kul att vara igång mer på plats igen, se min fantastiska personal in action och få möta er goa kunder igen, oj så kul! Sedan de här med att tillverka tvål igen, alltså wow! Jag förstår varför jag för 10 år sedan fastnade för tvålamakandet.”

Det är alltså 10 år nu sedan du startade Tvåla & Tvaga? ”Ja precis! Eller till en början hette företaget Melissa, det var det jag köpte och behövde lite tid på mig att värka fram namnet T&T, som sedan kändes rätt från första stund.”

Hur kom du egentligen på att starta tvålbutik? ”Jag har alltid velat driva eget företag och kan i efterhand se att jag alltid dragits till doft, både i parfym och mat. När jag som 19åring flyttade till Göteborg från Gotland fick jag jobb i en butik där vi sålde tvål, hudvård och annat. Jag fascinerades snabbt över hur många som kom för att enkom handla tvål, och mycket tvål dessutom. Det var de franska gåsäggstvålarna vi sålde då, som nu som var så populära. För att bli en bra säljare började jag själv testa dem och andra naturtvålar. Jag läste på för att förstå skillnaden på bra och dålig tvål. Plötsligt fick jag chansen att köpa butiken för min chef skulle lägga ner, jag sa ja och bestämde mig för att starta en renodlad tvålbutik fylld av naturtvål från hela världen.”

Om man jämför Tvåla & Tvaga nu mot då, vad är största skillnaden? ”Att jag blivit äldre och har en sjuk tvålsamling, haha, nej men störst skillnad är ju storleken på företaget. Då 2012 jobbade jag helt själv 3 månader tills jag anställde Ida på några helgdagar i månaden. Nu är vi totalt 7st anställda, lokaliserade i två lokaler och jag har Charlotte anställd som tvålmakare på heltid. Sortimentet är ännu mer spetsigt och vi erbjuder i Hagabutiken ett mycket, unikt mycket brett sortiment hantverkstvål. En fin sak är ändå likheten i min syn på mitt företagande och på tvål. Jag älskar att se företaget i det större och har hela tiden försökt hitta nya vägar och tillvägagångssätt. Kärleken och fascinationen till äkta tvål är exakt den samma. Jag kan verkligen inte få nog av bra tvål och så länge den konventionella i min värld dåliga ännu hägrar har vi ett stort arbete framför.”

Vad är du mest stolt över i tvålväg? Mitt orginialrecept! Basen i många av våra egentillverkade tvålar. Ett egentligen rätt galet recept, som om man studerar tvålkemi lite, inte ska bli så bra. Men jag gav mig inte och knäckte koden, resultatet om du frågar mig är riktigt bra tvål. Hård och hållbar, krämigt löddrande och extremt återfuktande. Sedan mitt goa tvålgäng såklart, så underbara männiksor jag får äran att jobba med. Det betyder mycket!

Den flytande tvålen är i det stora ännu marknadsdominerande, tror du att den fasta någon gång igen kommer att ta över? ”Helt klart, jag är övertygad. Alla som använt en bra hanterkstvål vet vilken skillnad i upplevelse det är. Sedan den tiden vi lever vi som inspirerar till hållbara val gör att den bra fasta tvålen står som vinnare.”

Bra och dålig tvål, kan du förklara skillnaden?
”Bra tvål är i vår värld tvål alltid tillverkad på förtvålade oljor och som få behålla sitt naturliga glycerin som skapas vid förtvålningen. På så vis får man en naturligt mild tensid som aldrig kan skada huden eller miljön. Dålig tvål kan vara på olika vis men gemensamt är alltid att den inte är tillverkad på förtvålade oljor och inte innehåller naturligt glycerin, den kommer att torka ut och vara allmänt oangenäm.”

Hur vet man om en tvål är bra eller dålig? ”Vill man verkligen kunna göra bra tvålval så är det grymt att lära sig lite om INCI språket, alltså det internationella språket för ingredienser på kosmetiska produkter. Sedan alltid titta efter ”sodium” följt av något man känner till som olja. T ex ”sodium olivate” betyder förtvålad olivolja.”

Vilken är din favorittvål? ”Av mina, helt klart Drömsk. Och sedan kan jag inte vara utan en Aleppotvål som heter Syriska nätter, doftar mysk, saffran och ambra. Magisk!”

Vad står ni inför för utmaningar framåt på Tvåla & Tvaga? ”Om man bortser hemskheter vi inte kan påverka så är det nog faktiskt platsbrist. Tvålmakeriet är egentligen litet för oss men jag har bestämt mig för att köra järnet där så länge det går!”

Påtal om tvålmakeriet, hur många tvålar tillverkar ni per år? ”I år är målet minst 20 000st, 2021 tillverkade Charlotte helt själv 15 000st. Imponerande tycker jag, allra helst med tanke på att vi gör 44st åt gången.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *