Intervju med Ekendahls

Du har kunnat hitta Ekendahls underbara tvålar några år hos Tvåla & Tvaga nu, mycket uppskattade bland oss som arbetar och er kunder. Vi har pratat lite närmare med Anne som är ägare och tvålamakare på Ekendahls.

Hur kom du in på tvålmakanadet? ”Jag gick en tvålkurs hos Annika Löf i Göteborg våren 2014. Efter den var jag fast i  ”tvålträsket” och tillverkade nog tvål varenda ledig stund jag hade. Det var så otroligt fascinerande och spännande. Jag minns fortfarande den där känslan av nästan outhärdlig väntan innan det gick att ta tvålen ur formen och äntligen få se hur den blev. Ett helt dygn!!! Sen att få känna det där härliga tvållöddret som bara blir bättre och bättre med tiden. Många misslyckanden blev det men dem är jag glad över idag.”

Beskriv Ekendahls för oss! ”Ekendahls är ett litet familjeföretag som tillverkar och säljer ekologisk hudvård. Alla råvaror som kan vara ekologiska är ekologiska och så lite processade som möjligt. Vi använder mycket örter i våra tvålar som vi antingen odlar själva eller plockar vilt. Det var från början intresset för örter och läkeväxter som ledde mig in i hudvårdens och tvålarnas värld. Under en örtutbildning på Inspira om svenska vilda växter fick vi nämligen prova på att tillverka hudvård också.”

Vilken av era tvålar är roligast att tillverka? ”Eftersom vi har flera olika typer av tvålar blir det aldrig tråkigt att tillverka dem. Det är tex helt annorlunda att göra en salttvål mot en schampotvål. Det är förarbetet som tar längst tid med många av tvålarna eftersom jag först infuserar oljorna med olika örter som får stå några veckor. Från att jag tex malt torkade nässlor till pulver och lagt i olivolja tar det minst 8 veckor innan tvålen kan säljas, oftast längre. Det kräver förstås planering men det känns också väldigt genuint och lustfyllt med alla olika moment. Jag hoppas kärleken som lagts ner i tillverkningsprocessen känns när kunden använder tvålen. Alla tvålar är lika roliga att tillverka på grund av att jag växlar mellan dem.”

Till någon som inte ännu testat era tvålar, vilken skulle du rekommendera? ”På grund av att våra tvålar är så olika sinsemellan vad gäller lödder och känsla är det också svårt att rekommendera en av dem till en förstagångsanvändare. Men en allroundtvål är den som kanske mest känns så som en hantverkstvål förväntas kännas. Allroundtvål ringblom tycker många om.”

Favoritråvara? ”Jag älskar smörer. Varje gång jag gör tvål passar jag på att smörja in händerna med sheasmör innan jag sätter på handskarna. Men kakaosmör är också en favorit, mer som en lotionskaka att smörja in sig med, och jag kan inte riktigt välja mellan dem. Alla våra allroundtvålar och schampotvålar innehåller båda. Min egen favorittvål är just ansiksttvål Shea som innehåller nästan bara sheasmör. Den använder jag även som handtvål.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *