2 år som tvålmakare på Tvåla & Tvaga

Charlotte har nu arbetat två år heltid som tvålmakare, visst är vi nyfikna på hur det känns? Här har du en liten intervju med henne.

Hej Charlotte, Tvålmakare på Tvåla & Tvaga!
2 år som tvålmakare på heltid, hur känns det? ”Det känns lite overkligt. Tiden har gått så fort men samtidigt känns det som att jag jobbat med det här jämt. Jag har ju varit tvålälskare i många, många år och det är en kärlek som bara växer.Andra året som tvålmakare har på många sätt varit roligare än första. Man har lärt sig från sina nybörjarmisstag, fått in vanan och verkligen lärt känna tvålmakningsprocessen och det är inte alls nervöst att tillverka längre. Istället är det lätt att gå in i ett fokuserat tillstånd och bara göra tvål. Det blir ganska meditativt och väldigt lugnande.”


Hur blir man tvålmakare? ”Min tvålkärlek ledde mig till att söka jobb i Haga-butiken när det blev en öppning där för fem år sedan. Då var jag bara hobby-tvålmakare och hade gjort egen tvål hemma i runt tio år. Nu fick jag bekanta mig med tvål från hela världen och även Annas egna hantverkstvålar medan jag arbetade heltid som butiksbiträde. Sen blev jag gravid och strax efter det även Anna och när jag kom tillbaka från mammaledigheten var Anna mammaledig och jag fick prova att hoppa in för henne i tvålmakeriet. Vilken dröm! Det blev snabbt det roligaste jag gjort och det känns fortfarande konstigt att kalla det ett arbete när man har så kul varje dag.”


Vad är det roligaste på jobbet just nu? ”När Anna kommer med nya recept som jag får testa att tillverka första gången.. Att få vara med och verkligen testa gränserna på tvålen och göra tvål på ett sätt som inte gjorts innan.”


Hur lång tid tar det att får fram en T&T tvål från oljor till tvål på hyllan? ”Nån timme. Och samtidigt flera veckor. Att tillverka själva tvålen är bara ett litet moment i hela produktionslinjen. Nån timme tar det att väga upp allt, smälta oljorna och mäta upp doft, lut samt överfettning. Att sedan blanda ihop tvålsmeten och få den i form går på ett nafs. Sen ska den förtvålas ett para dagar, för att sedan stämplas och läggas i back på mogning några veckor. Färdigmogen tvål packas in i sina stiliga askar, sen är de redo för hyllan.
Vilken är din favoritråvara?Hur kan man välja? Det är riktigt lyxiga råvaror vi arbetar med. Men som alltid kommer den gröna, silkeslena avokadooljan på första plats, tätt följd av den röda nyponrosfröoljan.”


Vilken tvål rekommenderar du någon som inte testat T&T som första tvål? ”Magnifik. Den är omtyckt av de flesta och passar till både hår och kropp. Den doftar uppiggande av söt koriander och fräsch lime. Det extra sheasmöret ger ett riktigt krämigt lödder.”


Vad gör en tvål till schampotvål? ”Här är en svår fråga. De flesta hantverkstvålar går bra att ha till håret. I vår egen serie brukar vi rekommendera Magnifik eller Fantastisk. De löddrar bra och vårdar hårbotten. Fantastisk ger volym och passar ett tunnare hårstrå, medan Magnifik är lite tyngre och passar ett skadat eller lockigt hår. Men jag gillar att ha både Fabulös och Drömsk i håret med, så våga prova!”


Vad är den vanligaste frågan du får av kunder i tvålmakeriet? ”Vad en tvål är gjord på. Det är alltid kul att förklara och kunna visa lite av våra lyxösa råvaror. Jag har gjort en bricka där man kan sen ingredienser som sheasmör, kakaosmör, rapsolja och avokadoolja. Det är så häftigt när en kund förstår att det är det där goa som blir tvål.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *