Intervju med Malin i Ratan

Med säker tvålmakarhand har Malin i Ratan försett oss med underbara ekotvålar. En storfavorit i Hagabutiken är schampotvålen Nässla & Björk som hjälpt många in på schampotvålsbanan. Visst är vi nyfikna på att veta mer om Malin och hennes företag Malin i Ratan.

Hej Malin! Hur länge har du tillverkat tvål och hur länge har Malin i Ratan funnits? ”Jag har tillverkat tvål i över 20 år. Allt började som en rolig hobby där jag fastnade för skapandet och kemin bakom tvålprocessen. Att kunna tillverka så många olika varianter av tvål, olika typer av skum, hårdhet, bubblor, mjukgörande och rengörande. Redan 2004 började sälja mina produkter under namnet Tvålmalin  i en sommarbutik vid havet i Ratan som jag drev tillsammans med mitt nystartade hantverkskollektiv. 2013 tog jag steget till att sälja till återförsäljare och 2017 vann jag ett aktiebolag och startade Malin i Ratan  AB

Beskriv kort Malin i Ratan och din roll på företaget nu: Vi är i en tillväxtfas och min roll går mer och mer mot att jobba PÅ företaget istället för I företaget. Det här är en klurig grej för en småföretagare för att kunna växa. Att kunna släppa vissa delar av jobbet (som man älskar att göra) till sina medarbetare. Jag har tagit det succesivt, själva tvålkokandet sköter mina tvålmakare alldeles utmärkt nu efter flera år i tvålmakeriet, orderhanteringen har jag lämnat över med varm hand under pandemiåren då vi försökte hålla avstånd. Jag är ju fortfarande med på ett hörn på allt. Bollar mina idéer och älskar utveckling och nya mål att jobba mot. Jag stimuleras av mitt härliga team att arbeta med och ser därför fram emot vår kommande tillbyggnad för att kunna samlokalisera tvållabbet med vår butik och lager här i Ratan. När lokalen står klar kan vi kanske bli ett ännu större gäng  – om våra tvålar får fortsätta vara omtyckta och ordet om dem fortsätter spridas.

Vilken av era tvålar är roligaste att tillverka? ”Jag gillar Ringblomma&Citrus då vi följer hela processen från egenodlade ringblomsblad, till torkning och ringblomsoljan som ger en mjukgörande tvål doften av citrus är underbar i labbet.

Till någon som inte ännu testat era tvålar, vilken skulle du rekommendera? ”Kök&Trädgård- en multiskrubbtvål som passar såväl mekanikern som trädgårdspåtaren. Tar bort olja och smuts från händerna samtidigt som den vårdar. Här jobbar vi cirkulärt och återbrukar kaffepulvret från våra fikaraster. Kaffet hjälper dessutom till att ta bort doft av lök och fisk från dina händer.

Favoritråvara? ”Kakaosmör. Det luktar så underbart och ger ett krämigt lödder och hårdhet åt tvålen. Dessutom är det den råvara vi är allra mest nöjd med vad gäller hållbarhet i hela kedjan från jord till badrum: Genom samarbete med Nordic Chocolate i Umeå handlar vi ekologiskt certifierat kakaosmör som importeras direkt från ett kooperativ i Ecuador, ”Direct trade”. Kakaosmöret klassas som ”Single origin” och hämtas från samma plantage som kakaobönorna i Jennys goda choklad. Kooperativet kallpressar kakaosmöret ur bönorna utan att deodorisera, vilket låter kakaobönans näringsämnen, fantastiska doft och färg få finnas kvar i slutprodukten. Genom det direkta arbetet med kooperativet får kakaoodlarna både utbildning i jäsningsteknik och mer betalt. Mer än om dem certifierat kakaon som fair trade. Få chokladproducenter handlar direkt med kooperativ utan mellanhänder vilket gör begrepp som direct trade ovanligt inom kakaoindustrin. Vi är så glada för samarbetet med Jenny som har både gedigen kunskap och goda relationer till kakaoodlarna.”  

Vad kännetecknar en riktigt bra tvål tycker du? ”Att den återfuktar och ersätter så många andra produkter i badrummet. När man använder en bra hantverkstvål så slipper många smörja in sin hud och vips så har man sparat in på en onödig flaska med lotion, Att den är så mångsidig och att fast tvål kan användas till så gott som all rengöring i badrum och hem. Kropp, hår, händer, tvätt, städ och disk! Och sen det som vi nu alla vet efter två år av Tvätta Händerna – en bra tvål tar bort smuts, bakterier och virus – och ska vi tvätta händerna ofta och länge så behöver vi en tvål som inte torkar ut, alltså den handgjorda ekotvålen!

– Tack för underbara tvålar Malin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *