Intervju med Flors Honung

Äntligen är vår tvål Prima Bi lanserad, tvålen är ett samarbete mellan oss och Lars-Göran på Flors gård, Gotland som innehåller Flors honungs bivax och honung. Resultatet har tagit både oss i tvålgänget och er kunder med storm, vilken tvål! Bivaxet gör tvålen otroligt krämig och återfuktande och honungen är mycket vårdande och tillför en skjuts i löddret. Prima Bi används till hela kroppen, våga prova som schampotvål! Är du som vi är nyfiken på Lars-Göran och hans bin, spana in här:

Hur länge har du biodlat?

”Investerade i mina första samhällen 2014. Köpte 2 av Hejde Honungshus och 2 av Sören i Etelhem det var 2 olika sorters bin dels Buckfast(ursprung från England) och Italienska insåg senare att de var som sina anfäder engelska höll sig i skuggan medans italienarna solade! Nu är det åttonde året för mig som biodlare. Dessvärre drabbades vi i början av amerikansk yngelröta som hastigt kom till Gotland vilket jag läste i Gotlands tidningen.! Så alla fick skicka in prover till Smittskyddet i Uppsala för analys som tur var hade jag ingen smitta i annars fall hade det vara att bränna upp allt! Hade ju köpt nya kupor som inte är helt gratis kanske inte den start jag hoppats på! 
Köpte också en liten friggebod med slungrum och slunga med massor av utrustning till då det inte fanns kvar på gården, farfars slungrum där jag slickade nyslungad honung som liten hade pappa gjort om till toa(det var i bygget på tomten).”

Berätta om Flors gård för oss

”Flors köptes av min pappas mormor innan hon skulle företa sig sin stora resa till Amerikat för att ha något att komma tillbaks till. Lena min fru hittade hennes dagbok då resan började på Stånga järnvägsstation men kom aldrig längre än till Köpenhamn då båten hon köpt biljett till hade råkat ut för smitta. Så hon vände hem och gifte sig med Gunnar Olofsson möbelsnickare etablerade snickeri på Flors de fick en dotter Gunhild som gifte sig med Sigurd min farfar som blev biodlare.
Efter var det Gunnar(BP Lasse) pappas äldre bror som tog vid efter farfar går fortfarande rykten om honom bland öns biodlare kanske inte alltid så smickrade han var rätt speciell.”

Hur många bikupor har du nu?

”Skalade upp förra året och köpte in 15 samhällen som stod ute på Rone myr som vi kallar Landträsk 10 meter från våra åkrar som legat i träda sedan jag var 13 år och slog hö. För 4 år sedan frästes åkrarna upp och sådde blommor för bina! Nu har jag 18 samhällen förra året 20 st men det är något man får räkna med hur många som invintrades och förluster efter vintern.”

Vad gör det så roligt?

”Jag lär mig hela tiden nya saker om bina tror inte man blir fullärd hur det går att utvecklas hela tiden när biodlarna träffas för utbyta erfarenheter visar det sig att de flesta har egna ideer hur o varför, det är kul!
Nöjda kunder är också en drivkraft.”

Vad är din relation till bina?

”Är allergisk mot bistick men har Betapred och Adrenalin om det värsta skulle hända.
Det gäller att ”Bee Nice” och prata med bina då håller de sig lugna, har blivit stungen när jag varit ouppmärksam och klämt någon som suttit gömd.”

Vad är din favorit del i processen?

”Slungningen är det mest spännande i hela processen,att se och smaka av!

Bästa honungstipset!
Svårt att välja ut bästa tipset men att försöka implementera i allt från en sked om dagen och på frukten, i te och kaffe samt som en del av matlagningen.Lenas bästa är grekisk yoghurt med färska bär och rostade nötter som man ringlar honung över. En annan höjdare är kokta rödbetor med fransk getost som fått gratinera i ugnen för att efter toppas med honung, balsamvinäger, litet färsk rosmarin och ny mald svartpeppar!”

Att honung och bivax är nyttigt är en vedertagen sanning men har du någon direkt upplevelse när honunget eller bivaxet varit hudvårdande?

”Mina egna erfarenheter på området är framförallt mina händer blir inte uttorkade trots tvättning hela dagar när jag hanterar honung och vax! Lena använder en salva med vårt vax som en granne gör, på sina torreksem eftersom hon använder mycket desinficeringsmedel på arbetet.
Utöver detta finns ju ett antal argument för honung och vax vid hudvård som sträcker sig tillbaka många tusen år! Honungen är naturligt antibakteriellt och svamphämmande.
Några veckor efter slungningen innehåller den mjölksyrebakterier och en liten mängd väteperoxid, ett starkt desinficerande ämne som ger sårläkande egenskaper. Det finns de som använder honung att tvätta håret med då vanliga hårprodukter upplevs som uttorkade. Men efter en inpackning med honung blir det mjukt och lent igen.
Forskare i Lund har identifierat nya levande mjölksyrebakterier i binas honungsmage som skyddar dem mot olika sjukdomar. Med dessa bakterier har man lyckats motverka antibiotikaresistenta stafylokocker hos hästar! Jag har besökt en konferens i Göteborg som i 3 dagar nästan enbart behandlade ämnet hur bra det är med biskötsel och honungens alla positiva effekter.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *