-Hej Cassandra på Ten Island Seafarm!

I vår tvål Havet har vi tillsatt sockertång som skördas och bereds helt för hand av Cassandra som driver Ten Island Seafarm. Visst blir man nyfiken på att höra mer om livet som tångbonde? Läs vår intervju med Cassandra här.

Hur grundade sig idén till att odla tång?

När jag var liten dök min pappa Peer och tog alltid med sig massa spännande saker ur havet bl.a. en tångsort som heter köttblad som smakade stekt ägg. På äldre dagar när vi har varit på båtsemester och längtan efter trädgården varit stor så började jag utforska tången som grönsak mer och mer på egen hand. Tången är som finast när havet är som kallast och att hitta olika sorter kan vara lite som att leta efter kantareller och då har man bara 40 minuter på sig under ytan innan kylan tar över. Så att odla tång är helt fantastiskt, vi har bara årsskott och den växer av näring i havet och solljus. Vi behöver alltså inte vattna eller gödsla och så binder den koldioxid och skapar en undervattenskog för havets invånare. Tångodlingen är mitt miljöprojekt och ett bidrag till att försöka göra något positivt för planeten vi bor på.

När skördas tången & hur går skörden till? 

Skörden startar i mars månad och sista torsdagen i mars är det Svensk Tångpremiär på Göteborgs fiskauktion, vilken vi var med att grunda för några år sedan. Vi skördar för hand från paddleboards i flytoverall och tången levereras färsk april månad ut. Mycket tång säljer vi färskt direkt till privatpersoner samt till restauranger, en del torkar vi så naturligt vi kan i växthus och vi röker även tången i en rök.

Det är den mest intensiva perioden för oss och inför nästa säsong är vi först ut med att arbeta från en elbåt, helt fossilfritt.

Vad kan man förvänta sig av er tång & hur skiljer ni er från andra tångodlare? (tångbönder?) – Vilken benämning föredrar du – Tångodlare eller tångbönder?

Tångbonde kallar vi oss så det blir väl Tångbönder, vi odlar småskaligt och gör allt för hand. Vi säljer direkt till både företag och privatpersoner. Vi är också helt ensamma om att vi arbetar på Black Cat Boards, alltså SUP brädor på vintern, det ger minst påverkan och ger oss en härlig upplevelse på havet. Snart kommer som sagt våran elbåt och då kommer vi ha helt andra möjligheter till visningar av odlingen och vara Sveriges grönaste havsodling, vårt fokus på småskalighet & hållbarhet särskiljer oss och att inte har några planer på att expandera. Vi tror på att hålla en hög premiumnivå på våran tång och har ett stort fokus på att odla Sveriges finaste sockertång. 

Vad kan man använda tång till? Vad har tång för egenskaper, i hudvårdande & kulinariskt syfte?

Tång kan användas till mat som smakförstärkare med sin umami och som krydda till många rätter även till de söta varianterna som när man gör sylt och är jättegod i glass. Den är god att fritera, att röka precis som fisk samt att äta både färsk och torkad. Många av våra kunder använder den i brödbak t.ex. fröknäcke och som garnityr i havets gin och tångic. Tillsammans med Vinolin har vi en fantastisk Bohuslänsk tånggin. 

Sockertången, även kallad sugar kelp, är rik på mineralsalter, alginat, antioxidanter, aminosyror, spårämnen och vitaminer. För hudvård sägs den ha återfuktande egenskaper, vara bra för hudens elasticitet, antiinflammatorisk och jag läste att den även utreds för egenskaper som UV-skyddande och även att polysackariderna i tången troligen kan hjälpa till att minska inflammation som bidrar till acne. 

Tångbad har varit en lång tradition på västkusten här och har anor traditionellt i Varberg i över 200 år. 

Hade du velat dela med dig av ditt bästa tång tips?

Att ta sig till västkustens hav och ta sig ett riktigt härligt tångbad i havet där det är friskt och strömmande vatten, passa då på att smaka på en tångbit som ser fin ut. All tång i våra hav här går att äta, så att ta provsmak är helt ofarligt. Klipp av några blad längst ut med en sax och ta med dig hem, tången torkar lätt på en torkställning. Använd tången sedan i maten som en krydda eller spara bitarna till ett hett tångbad (gärna med några olika sorter). Då har du de torra bitarna i en skål och häller på hett vatten, häll sedan i badkaret och skrubba din kropp. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *