Fast eller flytande tvål?

aleppotvål

Den fasta tvålen är alltid rätt, bra för miljön och trendig. Den flytande tvålen, praktisk och påstått mer hygiensik. Men vilken är egentligen bäst?

För att reda ut det måste vi först prata om tvål i det stora hela. Allt som löser fett är kemiskt sett en tensid, alltså en tvål. Men vi alla vet ju att vissa rengöringsmedel och tvålar är dåliga för miljön och torkar ut, så alla tensider är inte snälla. Det finns alltså bra tvål och dålig och på samma vis finns det bra fast tvål, dålig fast tvål – bra flytande tvål och dålig flytande tvål.

Bra tvål – i vilken form den än kommer. Är alltid tillverkad av oljor som förtvålats till tvål. Sådan tvål, kallat naturtvål, kommer aldrig torka ut eller belasta miljön. Det bildas naturligt glycerin vid tillverkning av bra tvål, glycerinet finns i tvålen och verkar fuktbindande för huden.

Dålig tvål – i vilken form den än kommer. Är lite mer komplex och kan ibland innehålla en viss del förtvålade oljor men låt dig inte luras. Allt glycerin är ofta borttaget vilket direkt gör tvålen uttorkande. Vissa sämre flytande tvålar innehåller inte ens oljor i någon form utan bara fettlösande löddrande syntetiska kemikalier (t ex SLS, SLES). Nämnda ämnen är extremt uttorkande och dåliga för våra vatten.

Det första valet och viktigaste är alltså bra eller dålig tvål, sedan i vilket format är inte lika betydande men finns såklart skillnader värda att nämna.

Bra fast tvål – Rent hantverksmässigt den äkta ursprungstvålen. Bättre för miljön, du spar ofta plastförpackning och den är mer dryg. Känslan är också en annan med fast tvål, doften och löddret kommer fram på ett annat vis.

Bra flytande tvål – Är som en fast tvål men löst i vatten vilket innebär att den måste konserveras. Även om många tvålmakare använder ett milt konserveringsmedel är det ändå en tillsats som inte behövs i den fasta tvålen.

Huvudsaken är alltså att du väljer en bra tvål! Sedan i vilket fortmat blir mer en smaksak. Vi säljer bara rena naturtvålar och hos oss kan du vara trygg i oavsett form så är tvålen bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *