Fabulös, Tvåla & Tvaga

Fabulös är en given löddrig följeslagare till mig men uppkomsten är lite utav en olycklig kärlekshistoria. Allt började för ganska många år sedan när min moster Kerstin varit på resa i Indien och köpt med tvålar till mig i present. Vilka ljuvliga naturtvålar, jag minns en med narcissus, en med ros och så tvålen med stort T, en sandel och vetiver doftande pjäs. Såg inte mycket ut för världen men löddrade som det krämigaste och doften som spred sig i den varma duschen är överjordisk. Varmt träig, aningens kådig och samtidigt försiktigt pudrig. Jag föll pladask och visste att den tvålen kommer för evigt vara en favorit och svår, kanske omöjlig att vara utan. Efter ett tag kände jag att det är bäst att beställa ett gäng så jag har, men möts på tillverkarens hemsida av att den tagits ut produktion. Jag mailade desperat men det fanns inte en endaste tvålbit kvar. Min skärva jag hade kvar vid tillfället var kanske 5mm, du förstår ju att situationen började bli desperat. Tanken på att själv skapa doften och tvålen var inte en längtan utan blev ett måste! Jag labbade ett tag, och hade min lilla indiska tvålskärva som referens och testade frenetiskt olika sandel, ceder och vetiver oljor. Efter en tid fick jag se mig besegrad, – jag fick inte till doften på rätt vis. Min analys är att sandelträet den indiska tvålmakaren använde var något som inte går att få tag på här. Jag släppte den bollen för en stund men hittade mina testtvålar i en låda senare och stod helt häpen. Wow vilken doft, den är ju Fabulös hann jag tänka och resten är historia!

Doften är rätt intressant uppbyggd av fuktig, lätt kådig vetiver som reser sig tillsammans med torra träiga noter från cederträatlas. Allt balanserad av amyristrä som mer ger en balansbräda åt de båda att stå på, en trygg träig grund. Anledningen till att jag inte omedelbart blev förtjust efter mitt labbande är att speciellt vetiver behöver i tvålform lite tid för att blomma ut och blir mer moget elegant i doften. Doften i Fabulös går också in i en ny dimension i värmen från vattnet när du löddrar den, då kommer den mest till sin rätt tycker jag.

Fabulös är överfettad med exklusiv nyponrosfröolja, en otroligt luxus näringsrik olja som ger lyster och viatliet till huden. För att kräma upp löddret lite och göra tvålen anpassad till rakning har jag tillsatt kaolinlera. Gör att hyveln eller kniven glider perfekt och gör även att löddret blir transporterbart så att det verkligen går att raka med. Att Fabulös är riktigt fet och upplevs extra återfuktande är tackvare kombinationen av mitt originalrecept bestående av ljuvliga ekologiska oljor och nyponrosfröoljan.

Löddra och njut! /Anna, tvålmakare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *