Tvåla & Tvagas Guldkrokus – Kanske världens mest exklusiva tvål

Jag vill med den här tvålen väcka en tanke som kan leda till något mer och större. Jag är tvålmakare och otroligt stolt över mitt yrke, vi är inte många verksamma numer och det gedigna hantverket allt mer ovanligt. Att tvätta sig är något vi gör varje dag, många vet inte med vad och här vill jag verkligen förmedla en lust till att upptäcka vad en tvål är och kan ge i vardagen. Tvålhantverket är en konst att beundra om man väl upptäckt vad en god tvål ger i vardagen och jag tycker det är dags att vi värdesätter det äkta hantverket som tvålmakandet är. Det är av min starkaste åsikt att det är i de mest vardagliga ting vi borde satsa all vår guldkant. Guldkrokus är en tvål skapad med det mest exklusiva doftämnet som går att få tag på i vårt land, äkta saffran. Låt det lena löddret, den exklusiva känslan och vetskapen om att du brukar något äkta, förföra dig och dina sinnen.

Jag alltså vill utmana synen på tvålhantverk och vad tvål kan vara och symbolisera i vår moderna tid. Tvålamakandet är ett gediget hantverk som människan utövat i många tusen år och som genom tiden haft en stor betydande roll för vår utveckling. Utan konsten att tillverka tvål vet jag ärligt inte hur det gått för oss som art, antagligen hade vi inte överlevt alla farsoter genom årtusenden.

Jag har alltid älskat saffran, både som doft och smaksättare. Den odefinierbara, ibland flyktiga och ibland överväldiga kraftiga doften går liksom inte att få nog av. För längesedan testade jag en tvål med saffransdoft och sedan dess har det funnits en tanke i bakhuvudet om att någon gång skapa en egen. I tvålens värld är saffransdoft något nästan omöjligt om inte eteriskt saffran eller syntetisk saffransdoft tillsätts. Saffran är också världens mest exklusiva krydda och på topplistan av de dyraste doftämnena som går att hitta, så att ösa i stor mängd saffran i en tvålsmet tillhör inte det ordinära. Jag fick nys om att någon odlade saffran på Österlen för något år sedan och då bestämde jag mig, jag måste göra en tvål med deras saffran. Ett motstånd i mig tidigare hade varit allt jag läst om en stundom skum industri och svårighet att garantera 100% krokuspistill i det man köper, så när Österlen Saffran drivet av Karl och Johannes vision om äkta svenskt äktas saffran dök upp blev allt klockrent och Guldkrokus föddes. Saffranet Karl och Johannes odlas och skördas helt för hand bland Österlens böljande landskap och deras idé om ett hållbart ekologiskt saffransjordbruk är galet inspirerande. Det är något magiskt med att ha och göra med människor som sjuder entreprenörskap och möjliggörande och samtidigt själva arbetar med sin idé, helt från ax till limpa.

Saffranet blommar under en mycket kort period och jag besökte odlingen i september och fick vara med att skörda och rensa, tro mig, det är ett otroligt krävsamt arbete men så värt mödan. Innan i år hade jag labbat med konventionellt saffran i väntan på att Österlen saffranets saffran skulle blomma och så fort jag fick en Österlen saffrans pistill i handen förstod jag att Guldkrokus kommer att bli något utöver det jag vågat hoppats på. Doften på det äkta saffranet är ännu mer komplex och djup, vissa stunder tycker jag den drar åt tryffel, vissa åt något mycket blommigt. Smaken är mer kärv och rejäl, inte alls lätt som en konventionell (antagligen utspädda) saffranet är. För att få till en riktigt starka saffransdoften, som inom tvålvärlden ska vara svårt, valde jag att helt enkelt tillsätta ännu mer saffran och ännu mer. Till slut nådde jag den nivån som gör kryddan rättvisa och i varje Guldkrokus tvål är det en galen mängd. Helt tokigt att ha i en tvål, kanske någon tycker, och det är just det jag vill åt. Det är ju precis här, i en äkta tvål du kan njuta av i vardagen vi ska ösa på. Saffranet i tvålen gör en resa, vilket har varit så kul och intressant att följa. Först lite blygsamt gultonande och klassiskt saffransdoftande till att efter några veckor ge en tvål som är riktigt gul och mer saffransdoftande än ett helt saffransbak.

Guldkrokus är exklusivt tillverkad i en limiterad upplaga om 100st tvålar. Alla råvaror är ekologiska och tvålarna är tillverkade i vårt eget tvålmakeri i Göteborg. Tro mig, du kommer att ångra dig om du inte köper en. För vardagslyxen, för ditt välmående och för tvålhantverket. Njut! /Anna

Om Österlen Saffran I Rörum på Österlen odlas sedan 2018 kravmärkt saffran av vännerna Karl och Johannes. Den sandiga jorden har visat sig vara perfekt för saffranskrokusen, och de få dagarna om året blommorna blommar är det en magisk syn i det böljande landskapet. Inga bekämpningmedel används och allt från sättning av lökar till skörd och ansning sker för hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *