Tvåla & Tvagas tvåltillverkning

Varje arbetsdag tillverkas det mellan 44-528 tvålar i tvålmakeriet. Vi älskar att hålla produktionen liten och noggrann så att vi kan bevara känsla av äkta hantverk i varje tvål. Här kan du läsa hur vår tillverkning går till.

Först mäts oljorna upp. Är det vårt orginalrecept som ska tillverkas så mäts det upp kakaosmör, sheasmör, kokosolja, rapsolja, ricinolja samt avokadoolja. Oljor består av fettsyror och alla olika fettsyror kommer med olika egenskaper för tvålen. T ex palmitinsyra är den största beståndsdelen i kokosoljan och det är den som gör oljan fast i konsistensen och även gör tvål tillverkad på oljan likadan.

Våra glada tvålmakare Charlotte och Anna. Just nu är det Charlotte som står för all produktion medens Anna är mammaledig.

Vi arbetar med låga temperaturer för att bevara det goa i oljorna, så långsamt smälter oljebasen tills den är homogen. Medan oljorna smälter så mäts vatten och natriumhydroxid upp och luten blandas. Den ställs sedan i ett kallt vattenbad för att komma ner i temperatur då den kemiska reaktionen bildar massa värme.

Natriumhydroxid är ett starkt frätande ämne och ska i sin rena form skötas mycket varsamt. Dock är det en naturlig kemikalie och helt nedbrytbar för naturen. Natriumhydroxid är frätande pågrund av det höga pH-värdet. men i den färdiga tvålen finns absolut inget frätande kvar utan allt i natriumhydroxiden är omformaterat till tvål och glycerin. Vi använder ett kemiskt framställt natriumhydroxid för att garantera 100% renhet men ämnet går att hitta och utvinna ur naturen från askträ, det var så man gjorde basen till tvål förr.

Under tiden vägs oljan till överfettningen upp och doftämnen mäts och blandas. När allt nått samma temperatur så blandas luten ner i oljebasen, och genast börjar det bli tvål och glycerin. Vi rör om och använder även stavmixer tills tvålmassan bildats. Då är det dags att tillsätta överfettning och doft. Vi använder olika överfettningar till olika tvålar, den oljan besmörjer och förändrar känslan på löddret. Dofterna är framtagna för att vara förtrollande och inge känsla av lyx och välmående vid användning. När tvålmassan är redo hälls den i form. Vi har valt att ha gjutna tvålar, och får arbeta på ett annat sätt än om vi hade gjort tvål-limpor. När sen tvålmassan är i form packas den in under filtar för att ta vara på den värme som bildas under förtvålningsprocessen. Värmen behövs för att molekylerna verkligen ska binda till varanda och helt byta form till tvål och glycerin. Där ligger tvålarna och gottar sig ett par dygn. Sen är det ur form, stämpling och ner i back för mogning som gäller. De får mogna 4-6 veckor, sen packas de in i sina stiliga förpackningar, hamnar på hyllan och sedan kanske hemma hos dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *