Tvåla & Tvagas tvålmakare, Charlotte

Charlotte har jobbat på Tvåla & Tvaga sedan hösten 2017. Hon började i Hagabutiken när vi öppnade tvålmakeriet i Kronhusbodarna och Anna började jobba där heltid. Sedan efter Charlottes mammaledighet var det dags för Anna att vara mammaledig och vad passade väl bättre än att Charlotte började i produktionen? Så sedan 2020 arbetar Charlotte absolut mestadels i tvålmakeriet och ser med säker hand till att alla våra goa tvålar blir till. Visst blir man nyfiken på hur livet som tvålmakare är? Kolla här!

Charlotte brinner för äkta råvaror

Hade du tillverkat tvål innan du började jobba på Tvåla & Tvaga?
Jag har gjort tvål sen jag flyttade hemifrån när jag var 20. Jag brinner verkligen för att göra saker helt från grunden och ganska snabbt fick tvåltillverkningen en stor plats hemma. Min första tvål var med getmjölk och blev en hård, illaluktande sak som löddrade dåligt. Men glädjen att efter lite experimenterande löddra med en egengjord tvål i duschen; oslagbart!

Vad är det roligaste momentet i tillverkningen?
Att väga upp oljor och råvaror och mäta doftämnen är något jag älskar, men inget är lika fantastiskt som när tvålsmeten är redo att hällas i form. Då är den alldeles krämig och man vet att, nu, blir det en perfekt tvål

Vilken är din favorit råvara?
Det är absolut när jag ska göra doftämnet till Fantastisk, och mäter upp grönmyntans eteriska olja. Doften är frisk, skarp, söt och fräsch på samma gång. Grönmyntan gör mig helt enkelt lycklig.


Vilken är din favorittvål att tillverka?
Härlig! Det är en fröjd varje gång, och är den tvål som aldrig slår fel. Den eteriska kardemumman är ljuvlig och det är så roligt att blanda i all mald kardemumma som ger skrubbeffekten.


Kan alla bli tvålmakare?
Jag tänker att självklart, man kan ju egentligen bli vad man vill, så länge man känner glöd för det. Och glöden är nog det avgörande. Jag tycker tex om att baka, men skulle aldrig vilja göra det på heltid. Att göra tvål är ju något annat för mig; det gör jag ju på heltid, med samma glädje varje gång! När jag börjar med en ny omgång tvål stängs alla andra tankar av och fokuset är totalt. Det blir tyst i mitt annars röriga sinne och jag är liksom i min egen lilla bubbla. Det är underbart!


Tips till den som vill prova hemma?
Det finns så mycket information om tvål och handgjord tvål som är lätt att hitta och förstå. Sen tycker jag att man ska börja enkelt, som med en tvål på tex bara olivolja eller rapsolja. Känner man att det är ens grej kan man efterhand skaffa mer roliga råvaror, så länge de är av bra kvalitet. Det bästa med tvål är att man kan variera den i oändlighet med örter, leror, oljor och doft. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *