Hej Mia Bäck, Krukmakare

Ingen har missat våra populära tvådelade tvålfat i keramik. Så snygga och praktiskta. Dessutom tillverkade vägg i vägg med våra egna tvålar, lokalt hantverk när det är som bäst! Vi ställde några frågor till Mia som driver Bäx krukmakeri.

Hur länge har du arbetat som keramiker? Jag flyttade in på Kronhusbodarna nov 2006 så det blir 17 år nu i november. Mer än 30 år, hjälp! (Jag startade Bäx Krukmakeri 1989)

Berätta om din relation till lera: Leran är så formbart och blir beständigt i hundratals år efter bränning. Makalöst material som finns ”överallt” i princip Jag valde att jobba med lergods då den har så bra egenskaper. Den är lätt och porös även efter glasyrbränningen vilket gör att den isolerar det man har i. Varmt kaffe håller sig varmt och du slipper att bränna fingrarna, kallt vatten håller sig kallt. Rötterna håller sig svala vilket växterna älskar och jag älskar att skapa med den.

Vad tillverkar du mest av? Mina halvklot-skålat i fem olika storlekar från 9cm till 26cm i diameter är nog det jag säljer mest utav, sen är det kaffemuggar av olika slag, latte, café au lait, macchiato, espresso och vanlig mugg 2,5 dl.

Vad är roligast att skapa? Stora generösa fat i vackra färger!

Hur kom ditt tvålfat till? Min granne Anna Stenegärd(ägare på T&T) kommer en dag med sin önskan om ett tvålfat med galler. Jag såg krångliga små ”pinnar” som skulle spricka framför mig huuu, men en dag i duschen ser jag ”gallret” jag står på. Det är en platt plåt med hål väldigt nära varandra så det var bara att göra en prototyp till Anna. Resten är historia 

Hur ska den perfekta kaffekoppen vara enligt dig? Den perfekta kaffekoppen ska vara tillverkad i lergods och ha en liten böj ut i mynningen så att läppen har stödet och att det inte rinner ner en droppe på utsidan, mjukt uppåtgående öra så att muggen håller sig upprätt (inte faller frammåt i greppet).

Vilken är din favorittvål? Skina är min favorit tvål efter Tord Karlssons violtvål

mia bäck krukmakare

Läs mer om Bäx krukmakeri här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *