Åsa Båve – konstnär som arbetar med tvål

Vi intervjuar konstnären Åsa Båve som arbetar med tvål som material. Den 24 augusti kommer vi ha vernissage i vår stockholmsbutik på Skånegatan 83 tillsammans med Åsa Båve som ställer ut sin konst ’De tillfälliga’. En konstutställning där har hon utgått ifrån vårt egna material. Ifrån de tvålsatser som tillverkas av Charlotte i tvålmakeriet och de restmaterial som blir kvar efter tillverkningen. Konstutställningen kommer vara stående i butiken fram till den 1 september.

Otroligt spännande och kul att du valt att involvera tvål i din konst. Hur började det, liksom hur hittade du tvålen som material?

Ja, det tycker jag med! Jag började göra tvål för 4 år sedan, precis efter att jag hade avslutat min kandidat i fotografi från HDK-Valand. Jag hade nosat på tvålen som symbol redan innan men hade nu en stark längtan efter att få arbeta fysiskt med händerna, som en kontrast till studietiden som innehöll mycket teori och arbete bakom kameran/datorn.

Vad tycker du är mest fascinerande med tvål?

Jag älskar tvålens olika stadier, att de börjar med olja, lut och vatten, så enkelt! Och att tvålen sedan tar en fast form, kan lagras, är stabil, och sedan, i kombination med vatten, att den löses upp och försvinner. Tvålen har en efemär kvalité som jag dras till. Den har potential som skulptur att förändras över tid, och tid är något jag ständigt arbetar med och som också är djupt rotat i fotografi och film. Tvålen är också laddad med så mycket symbolik. Både kring omsorg, renlighet, självvård – men också med ett arv från vår koloniala historia. Det gör att det går att projicera mycket i tvålen som skulpturalt material.

Vad har varit svårast i ditt arbete med tvål?

Svårast har nog varit att ge mig in i ett för mig okänt material, att gå från att arbeta med kameran som verktyg under 10 års tid, och sedan börja göra skulpturer i tvål. Svårast, och roligast, har varit att våga testa!

Har du någon favorittvål, dels att använda till kroppen men också att arbeta i?

Jag arbetar främst med tvål baserad på ekologisk kokosolja, dels för att den blir väldigt hård och löddrig, och dels för att den är lätt att göra. Men jag ser fram emot att experimentera mer! Det har varit väldigt roligt att få testa att arbeta i era tvålar på Tvåla & Tvaga och att få ta del av Annas kunskap. Det har gett mig en djupare förståelse för olika oljors egenskaper och hur man kan pusha materialet. 

Jag använder helst den tvål jag gör själv! Den blir lite olika varje gång där jag varierar doft och innehåll. Oftast gör jag en som innehåller lite nässla och med en doft av tallbarr!

Vad har du mött för reaktioner hittills med din tvålkonst?

Många blir förvånade och undrar hur det kommer sig att jag kom in på det. Men om man tittar på mitt konstnärskap, som länge kretsat kring omsorgsarbete, så tycker jag inte att det är ett så stort steg. De starkaste reaktionerna fick jag nog när jag gjorde en performance där jag tvättade besökares händer. Vissa deltagare satt tysta, andra ville samtala. Många sa att de inte fått sina händer tvättade sen de var små. Nån tänkte på sin farmor.

@asabave

https://asabave.com/

Vernissage 24 augusti: https://fb.me/e/Tnd4o6wk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *