Tvåla & Tvagas Gyllene Raps – En tvål tillverkad på svensk rapsolja

Gyllene, nötaktigt doftande och silkeslen – kallpressad ekologisk rapsolja är något utöver det vanliga och jag visste med en gång jag kom över en flaska att jag måste få till en tvål tillverkad på 100% svensk rapsolja. Tanken på att vi har en så fulländad vacker olja helt producerad i Sverige men ingen historisk eller nutida produktion av tvål på oljan, gick inte att släppa. Världen behöver en ekologisk ren rapsoljetvål, så nu sätter Tvåla & Tvaga rapsoljetvålen på kartan.

Vägen till att nu kunna lansera Gyllene raps har varit lång, rolig och ibland krokig. Allt tog sin början samtidigt som jag började tillverka hantverkstvål för tio år sedan och när jag började laborera med olika oljor. Vilken uppsjö, vilken bredd i kvalitet och hur olika tvålen blir beroende på olja! Ännu är detta något som fascinerar mig något enormt, hur olika oljor och fett kan göra så olika effekt i tvål. I mitt originalrecept valde jag att tillsätta en mängd rapsolja, dels för rundhet i doft och för mjukhet till löddret. Jag hittade Bärby Östers kravmärkta rapsolja i en ekolivs butik nära Tvåla & Tvaga i Haga där jag då också tillverkade tvålen. I en början var min produktion mycket liten men ganska snart behövde jag vända mig direkt till Bärby Östergård för att köpa in större mängder. Bärby Östergård drivs av Bengt och Inger och gården som varit i Ingers släkt sedan 1600talet ligger vackert i Bohuslän. Parets passion för det hållbara och äkta genomsyrar verkligen allt och Bärby Östergårds rapsoljeproduktion är nu en av landets få KRAV märkta rapsoljeproducenter. Jag fängslades direkt av Bengt och Ingers engagemang, kärlek och driv och började på riktigt förstå vilken enorm skillnad det kan vara på rapsolja, på hur rapsen odlas och pressas. Raps har odlats i Europa sedan 1300talet men mest används genom åren som foder till djur och lampolja. Den ej ekologiska varianten innehåller hög halt av den giftiga erukasyran och min uppfattning är att den dragit ner rapsoljans rykte och att det hänger i än idag. Men faktum är att den ekologiskt odlade rapsen och dess olja är helt fantastisk både som livsmedel och i hudvård, fullproppad med essentiella fettsyror.

Jag bestämde mig för att tillverka en ren rapsoljetvål på 100% Bengt och Ingers rapsolja började laborera 2014. Då fanns det ingen som gjorde en likande tvål vilket var förbryllande för mig tills jag började testlöddra och använda tvålen, -den blir otroligt mjuk och slemmig, nästan svår att använda.

Projektet lades åt sidan och likväl mina testbatcher med tvål. Efter flytten till tvålmakeriet i kronhusbodarna 2017 hittade jag en bit ren rapsoljetvål från 2016, aningens gulnad med ännu härligt doftande. Den som vet vet, men om man ramlar över en bit tvål måste den testas. Det är en stark kraft som styr den driften, säkert en naturlag. Jösses vilken tvål, krämigt men ändå fluffigt lödder, härlig doft och skön känsla på huden, -här kom verkligen rapsoljans hudvårdande egenskap fram. Ännu lättlöst och åt det mjukare hållet men ändå mycket angenäm att använda. Koden var knäckt och tvål gjord på rapsolja behöver och tjänar på en lagring, längre än vanligt. Tanken förs genast till mellanösterns och medelhavets olivoljetvålstillverkning och faktum är att rapsolja och olivolja har mycket gemensamt. Oljornas fettsyresammansättning är liknande och därför blir också tvål tillverkad på oljorna liknande, och det är ju sedan gammalt att olivoljetvål tjänar på att lagras. Jag tycker det är dags att förädla rapsoljan och skapa en tvål att vara stolt över, på samma vis som människan gjort i tusentals år med olivoljan. En svindlade tanke, men vem vet vad historieböckerna säger om nordens rapsoljetvål år 4000?

I mars 2022 drog jag och min tvålmakarkollega Charlotte i gång produktionen av Gyllene Raps och min bedömning är att minst 6 månaders lagring gör susen. Vi har följt tvålens lödderutveckling och lagringsprocess månad för månad och det är med stor stolthet jag nu kan erbjuda världen en ren svensk rapsoljetvål. Den är lite mjukare än våra andra tvålar, löddrar inte mest men med rätt tvålfat och vilja blir den en favorit till hela kroppen. För mig är Gyllene Raps mycket mer än en bit rengörande tvål, den står för enkelhet i en egentligen svår fråga om hållbarhet. Bara att kunna ha direktkontakt med dem som förädlar en gröda till olja som vi kan förädla till tvål är magiskt och jag är övertygad att vi måste arbeta mer såhär i allt vi gör för att värna om vår jord och om oss som människor.

Löddra och njut! /Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *