Intervju med Ali Shreda, tillverkar Aleppotvål i Göteborg

För några år sedan kontaktade Ali oss och ville få hjälp och tips på hur man startar upp en tvåltillverkning i Sverige. Det tog inte länge innan Shredas Aleppotvål såg dagens ljus, och vilken tvål sedan. Vi säljer nu den exklusiva Aleppotvålen som tvålmakaren Ali Shreda tillverkar förhand i Göteborg. Magiskt kvalitet och krämigt återfuktande lödder. Läs här om Alis fängslande tvålresa här!

Vad är aleppotvål kort förklarat? Aleppotvålen, ursprungligen, härstammar från Syrien, mitt hemland. Tvålen är gjord på olivolja och lagerbärsolja. 


Varför ska man använda aleppotvål, tycker du?
Aleppotvålen är 100% naturlig och är väldigt bra för både kropp och hår. Jag har flera vänner med eksem som tycker att tvålen även är bra och mild mot eksemen, vilket vanlig tvål man kan köpa på ICA och speciellt starkt parfymerad tvål inte alltid är. 


Finns det stora skillnader på aleppotvål tvål och aleppotvål?
Då det finns flera olika aleppotvålar, vissa tillverkade i Syrien och andra från exempelvis Frankrike så kan det var svårt att veta skillnaden. En stor skillnad mellan olika aleppotvålar är tillexempel vilken olivolja de använder. Om oliverna har blivit pressade och behandlade exempelvis med värme flera gånger så kan olivoljan tappa sina fina egenskaper. Den bästa aleppotvålen enligt mig är gjort på olivolja som bara pressats en enda gång. Många köper aleppotvål med den förstnämnda olivoljan för att den är grönare och luktar mer. Sen finns det såklart skillnad på hur mycket lagerbärsolja det är i dem. För mig handlar det mer om balansen mellan de två olika oljorna. Om det exempelvis är mycket lagerbärsolja men med dålig kvalité på olivoljan så försvinner mycket av tvålens egenskaper oavsett. 

Hur kommer det sig att du började arbeta med aleppotvål?
Jag började göra aleppotvål för att det har alltid funnits i min familj. När jag växte upp jobbade min far med att tillverka tvål i Syrien. Jag jobbade också där ett tag. När kriget började och jag var tvungen att fly till Sverige försökte jag komma på vad jag skulle göra här, vad jag skulle jobba med. Jag jobbar delvis som frisör men jag saknade att göra tvål, precis som jag gjorde med min far i Syrien. Jag tyckte inte heller om de tvåler jag köpte i affären, så jag tänkte varför inte göra min egna tvål. På så sätt började det.


Vilken halt föredrar du och vilken halt tillverkar du?
Mina tvålar innehåller 80% olivolja och 20% lagerbärsolja. Det är så jag gillar dom. 

Tycker du man kan använda aleppotvål till allt?
Jag tycker verkligen man kan använda aleppotvål till allt och det är också meningen med den. Både kropp och hår går bra. 

Beskriv processen när du tillverkar aleppotvål. Aleppotvålar görs av oliv och lagerbärs olja, jag kokar allt med vatten och efter ett tag separeras oljan från vattnet och flyter upp till ytan. Denna massa är det jag gör tvålen av, vattnet kasserar jag.

När började du tillverka aleppotvål i Göteborg? Jag började tillverka tvål i Göteborg för två år sen.

Har du någon annan favorit tvål? Aleppotvål , Argantvål , kokos och olivtvål. Men jag gillar mest Aleppotvålen.

En tanke om “Intervju med Ali Shreda, tillverkar Aleppotvål i Göteborg

  1. Mose says:

    Tack för en sådan fantastisk produkt jag kommer att beställa detta från och med nu, tack och lov att använda den .MVH Mose

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *